300x250 AD TOP

Blogger tarafından desteklenmektedir.

29 Kasım 2014 Cumartesi

Letonya Siyaset






Anayasaya (Satversme) göre Letonya; egemenliğin, dört yıllık periyodlarla genel, eşit, doğrudan, gizli ve nisbi temsil yöntemiyle seçilen 100 adet üyeye sahip tek meclisli bir parlamento (Saeima) tarafından temsil edilen halka ait olduğu bir parlamenter cumhuriyettir.






Meclis

Meclis (Saeima), ve aynı zamanda halk, prosedürlere uygun şekilde ve Anayasada öngörülen ölçüde, yasama yetkisine sahiptir.
Yasa tasarıları, Başkan, Kabine veya Saeima komitesi tarafından, en az beş Saeima üyesi veya prosedürlere uygun ve Anayasada öngörülen durumlarda seçmen sayısının onda biri tarafından Saeima'ya sunulabilir.
Saeima, dört yıllık bir dönem için Başkanı seçer. Aynı kişi ardı ardına sekiz yıldan fazla Başkan olarak görev yapamaz.



Başkan

Başkan,  uluslar arası ilişkilerde Devleti temsil eder, Letonya'nın diplomatik temsilcilerini atar ve aynı zamanda diğer devletlerin diplomatik temsilcilerini kabul eder. Başkan, uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin Saeima' nın kararlarını onaylar. (Letonya Cumhuriyeti Anayasası' nın 41. maddesi).
Başkan, Letonya Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanıdır. Savaş zamanında, Başkan bir başkumandan atar.
Başkan, yasal bir mevzuat başlatma hakkına sahiptir.
Başkan, bir yasanın kabul edildiği günden sonra yedinci günden erken ve yirmi birinci günden geç olmamak üzere Saeima' dan geçen yasayı ilan eder. Yasada farklı bir süre belirtilmediği sürece, yasa ilanından on dört gün sonra yürürlüğe girer.



Başbakan

Başkan tarafından çağırılan Başbakan adayı Hükümeti oluşturmak üzere bakanları çağırır. Başbakan adayı, Saeima'ya devlet bakanlarının listesini sunduğu, hükümet eylem planını önerdiği ve Saeima tarafından güvenoyu aldığı zaman Başbakan ve Bakanlar Kurulu görevlerini yerine getirmeye ve yetkilerini kullanmaya başlar.

Başbakan, Hükümetin genel faaliyetlerini belirler ve Bakanlar Kurulunun işbirliği içinde ve amaca yönelik çalışmasını sağlar. Başbakan, Bakanlar Kurulunun çalışmasına öncülük eder ve sorumluluğu Saeima'dan öncedir. Kabine oturumlarını ve Bakanlar Kurulu Konseyi'nin toplantılarını Başbakan yönetir.

Başbakan şu kişileri atar:

·         Devlet bakanları (Saeima' dan alınacak güvenoyu sonrası);
·         Bakanlıkların Siyasal Danışmanları (ilgili bakanın tavsiyesi üzerine);
·         Bakanlar (Saeima' dan alınacak güvenoyu sonrası);
·         Başbakan Yardımcısı;
·         Başbakanlık Kurmay Başkanı ve Başbakan danışmanları.



Bakanlar Kurulu

Bakanlar Kurulu, kararlarını Bakanlar Kurulu oturumlarında alan eşit oranda sorumluluğa sahip bir kurumdur.
Bakanlar Kurulu kendi yeterliliği çerçevesinde, politika plan dokümanlarını, iç ve dış yasal faaliyetleri, Bakanlar Kurulu emirlerini, bilgilendirici açıklamaları, ulusal pozisyonları ve devletin resmi görüşlerini değerlendirir. Bakanlar Kurulunun onayı üzerine, tüm yasal faaliyetler resmi gazete  "Latvijas Vēstnesis'de" yayınlanır.



Bakanlıklar

Bakanlıklar, Bakanlar Kurulunun ilgili üyesine doğrudan bağımlı devlet politikalarını geliştiren en üst seviye doğrudan idare kuruluşlarıdır. Letonya’ da 16 adet Bakanlık ve özel görevler için Bakanlıklara bağlı 2 sekreterlik bulunmaktadır. Yozlaşmayı Önleme ve Savaş Bürosu da en üst düzey kuruluşlardandır; Başbakan tarafından denetlenir ve yozlaşmayı önleme ve onunla savaşma amaçlı devlet politikalarını geliştirme ve yürürlüğe koyma görevini üstlenir. Kendisine bağlı 98 kurum ve 30 devlet ajansı dâhil Hükümet mensupları tarafından denetlenen 84 kuruma sahiptir. Doğrudan Yönetim kurumları hakkında bilgiler halka açıktır. Doğrudan yönetim kurumları veri tabanına, Bakanlar Kurulu internet ana sayfasından ulaşılabilir.



Kaynak: Letonya Enstitüsü


Etiketler: , , , , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder