300x250 AD TOP

Blogger tarafından desteklenmektedir.

29 Kasım 2014 Cumartesi

Letonya Ulusal Sembolleri







Letonya Cumhuriyeti'nin resmi devlet sembolleri bayrak, arma ve milli marştır. Bunlara ek olarak meşe ağacı, amber ve beyaz kuyruksallayan Leton tasarım ve dekorasyonlarında görünen birçok doğal sembolden yalnızca birkaçıdır.



Bayrak

Letonya'nın kestane-beyaz-kestane bayrağı dünyanın eskilerinden olup tarihi 13. Yüzyılda Cesis yakınlarında meydana gelen bir savaşa kadar uzanır. Bir efsaneye göre, ölümcül şekilde yaralanan bir kabile şefini savaş alanından taşımak için kullanılmış beyaz bir çarşaftan doğmuştur. Askerleri, savaşçının iki tarafı kana bulanmış çarşafını, kendilerini zafere taşıyan bir bayrak misali çekmişlerdir.

Ölçüler
Bayrağın renk oranları 2:1:2 (üst ve alt kestane şeritler ortadaki beyaz şeridin iki katı büyüklüğünde) ve genişlik ile yüksekliğin oranı 1:2 olarak belirlenmiştir. Leton bayrağının belirgin kestane rengi dünyanın geri kalanı tarafından resmi olarak "Leton kırmızısı" olarak bilinmektedir.

Renk
Bayrağın beyaz renginin renk oranları:
Pantone "Beyaz"
Bayrağın kırmızı renginin renk oranları:
Pantone Carmine "201C".



Arma

Letonya'nın ulusal arması 1918'de bağımsız bir Letonya Cumhuriyeti'nin ilanı sonrası bağımsızlığın bir simgesi olarak oluşturulmuştur.
Arma, Leton ulusal kimliği ile tarihi ülkesel bölgelerinin geleneksel hanedanlık simgelerini bir araya getirir. Güneş Leton kültürünün, özellikle şarkılar, şiirler, sanat ve bu bayraktaki belli başlı simgelerinden biridir ve Leton ulusal devletini simgeler. Bağımsızlığı elde etmeden önce dahi, Birinci Dünya Savaşı sırasında Çarlık Rus ordusunda hizmet veren Leton Piyadelerinin üniformalarında ulusal sembol olarak stilize edilmiş bir güneş kullanılıyordu. Yükselen güneşin 17 ışını, Çarlık İmparatorluğu'nda Letonların ikamet ettiği 17 bölgeyi temsil eder.
Armanın üzerindeki üç yıldız birleşik Letonya'yı oluşturan üç tarihi bölgeyi (Vidzeme, Latgale ve Kurzeme-Zemgale) temsil eder. Bu kültürel anlamda önemli bölgeler aynı zamanda erken 17. Yüzyıla kadar uzanan tarihi hanedan figürleri ile de sembolize edilmiştir. Batı Letonya bölgeleri olan Kurzeme ve Zemgale, 1569'dan beri Kurzeme (Kurlandiya) Dükü tarafından kullanılan bir simgeyle, kırmızı bir aslanla betimlenmiştir. Letonya'nın doğu bölgelei Vidzeme ve Latgale gümüş bir griffin ile betimlenir. Bu kartal başlı kanatlı mitolojik yaratık ilk olarak 1566'da Letonya'nın bu kısmı Leh-Litvanya kontrolüne geçtiği sırada ortaya çıkmıştır. Leton ulusal arması Rihards Zariņš adında bir Leton sanatçı tarafından tasarlanmıştır. Armanın üç farklı biçiminin doğru gösterimi - büyük, genişletilmiş küçük ve küçük - Leton kanunları ile düzenlenmiştir.

 Büyük Arma
Büyük arma Devlet Başkanı, Parlamento, Başbakan, Bakanlar Kurulu, Devlet Bakanları, Yüksek Mahkeme ve Genel Savcısı tarafından ve Letonya'nın diplomatik ve konsolosluğa dair görevlerinde kullanılabilir.


Genişletilmiş Küçük Arma

Genişletilmiş küçük arma Parlamento büroları, Bakanlar Kurulu ve devlet bakanlıklarının doğrudan ya da dolaylı idaresinde olan diğer kurumlar tarafından kullanılabilir.


Küçük Arma

Küçük arma diğer devlet kurumları, belediye yetkilileri ve eğitim kurumları  tarafından resmi dokümanlarda kullanılabilir.



Milli Marş

"Dievs, svētī Latviju!" ("Çok yaşa Letonya!") 1920'de resmi olarak Letonya'nın ulusal marşı olarak ilan edilmiş ancak Letonya'yı 1918'deki bağımsızlığına taşımada da büyük bir rol oynamıştır. 19. Yüzyılın ikinci yarısında, Leton halkının açık ve güçlü bir biçimde milli duyarlılık göstermeye başladığı bir zamanda Kārlis Baumanis tarafından yazılmıştır. Gerçekte, "Letonya" sözcüğünün bir şarkı sözünde geçtiği ilk parçadır.
Parça ilk defa 1873'te Riga'daki Birinci Leton Şarkı Yarışması'nda seslendirilmiştir. O zamanlarda, Letonlar Çarlık Rus İmparatorluğu'nda bir etnik grup olarak hayli iyi tanınıyor fakat Letonya isimli bir ülke bulunmamaktadır. Ulusal bilince sahip yazar ve aktivistler, geleneksel olarak Letonlar tarafından ikamet edilmiş toprakları "Letonya" olarak tanımlama fikrini geliştirmeye başlamıştır. "Letonya" kelimesini cümle içinde kullanmak Çarlık rejimine karşı cüretkâr bir meydan okumaydı ve Moskova tarafından hemen yasaklanmıştır. Sonuçta, şarkının bu ilk performansında "Baltıklar" kelimesi "Letonya" ile değişmiştir. İlk kez milli marş olarak 18 Kasım 1918'de, Letonya'nın bağımsızlığını ilan etmesiyle okunmuştur. Leton ulusal marşı, savaştan, milli mücadele veya zaferden bahsetmeyip daha çok genç kızların çiçek açtığı, genç erkeklerin şarkı söylediği ve bir arada neşeyle dans etmeye can atılan toprakları betimlemesiyle diğer milli marşlardan ayrılır.

Letonya Cumhuriyeti Milli Marşı'nın Metni
Çok yaşa Letonya,
Sevgili anayurdumuz,
Yaşa Letonya,
Ah, yaşa!
Leton kızların çiçek açtığı,
Leton oğlanların şarkı söylediği,
Haydi neşeyle dans edelim,
Letonya'mızda!



Diğer Leton Sembolleri

Ulusal Kuş, Ulusal Böcek, Ulusal Çiçek, Ulusal Ağaçlar, Amber, Kader Nehri - Daugava, Bağımsızlık Sembolü - Özgürlük Anıtı, ‘Jāņi' - en büyük Leton milli bayramı.

Ulusal Kuş

Leton ulusal kuşu baltā cielava ya da Beyaz Kuyruksallayandır (Motacilla alba).
Bu yorulmak bilmez enerjik kuş, çok çalışmanın ve gayretin sembolü olarak sıklıkla Leton halk şarkılarında geçer. Binaların çatılarına, odun yığınlarına ve diğer insan yapımı nesnelere yuva yapmayı sever ve genelde yuvası için ufak dallar ve yavruları için yiyecek ararken yerde hızlı hızlı yürürken görülür. Adından da anlaşıldığı üzere kuyruğunu bir aşağı bir yukarı sürekli sallar. Beyaz Kuyruksallayan Nisan ve Ekim arası Letonya'nın sık görülen bir sakinidir fakat kışın Akdeniz çevresinde olur. Popülerliği ve hayranlık uyandıran özelliklerinden dolayı Beyaz Kuyruksallayan 1960'da Uluslar arası Kuşları Koruma Konseyi tarafından Letonya'nın ulusal kuşu seçilmiştir.



Ulusal Böcek

Leton ulusal böceği aynı zamanda çocuk öyküleri ve masallarındaki en çok sevilen sembollerdendir- İki noktalı Uğur Böceği (Adalia bipunctata). Böceğin Letonca ismi- mārīte - toprağın verimliliğinden sorumlu büyük Leton tanrıçası ya da "toprak ana" ismi Māra'dan türemiştir. Hareketli Beyaz Kuyruksallayanın aksine, İki-noktalı Uğur böceği yavaşça ve itinayla hareket eder fakat kendini savunmada mükemmeldir. Leton Böcekbilimciler Topluluğu tarafından Letonya'nın ulusal böceği seçilmiştir.



Ulusal Çiçek

Leton ulusal çiçeği pīpene ya da papatyadır (Leucanthemum vulgare). Bu yaygın görülen yaban çiçeği Haziran'da, tam da Yaz ortası festivali (Jāņi)  için festival çelengi olarak dokunacağı zaman açar.









Ulusal Ağaçlar


Meşe ve ıhlamur ağaçları Leton folklorundaki erkek ve dişil figürlerdir ve halk tarafından Letonya'nın ulusal ağaçları olarak görülürler.  Ihlamur ağacı (Tilia cordata, Letonca: liepa) ve meşe (Quercus robur, Letonca: ozols) Leton topraklarına özgü ve eski çağlardaki Letonların pratik ve ruhsal yaşamlarında belirgin biçimde görünen figürlerdir. İki ağaç da geleneksel olarak sıhhi amaçlarla kullanılmış ve dahası efsanelerde, masallarda ve Leton dainalarında sıklıkla geçer. Ihlamur çiçekleri ve meşe kabukları günümüzde hala çay ve tıbbi malzemelerin hazırlanmasında yaygın olarak kullanılır. Meşe, erken Letonların Hıristiyanlık öncesi dini inançlarında göksel bir statüye sahipti ve bu kutsal tarihi meşelerin çoğu bugün hala ayakta durmaktadır. Çoğu, kanunlarla "Büyük Meşeler" olarak belirlenmiş ve ulusal hazineler olarak korunmaktadır. Meşe yaprakları Jāņi'de giyilmek üzere erkeklerin çelenklerinin yapımında kullanılır (Jānis olarak adlandırılan erkekler tarafından giyilir) ve Leton armacılığı ve dekoratif sanatlarında sıklıkla kullanılan bir tasarım elemanıdır.


Kehribar / Amber

Amber Leton tarihinde rol almış ve Leton kültürel kimliğinin her daim temel bir parçası olmuştur. Eski zamanlarda Letonya'nın Baltık Denizi kıyılarında bulunan amber "altın kadar değerli" addedilmiş ve Mısır, Yunanistan ve Roma İmparatorluğu kadar uzaktan gelen tüccarlar kadar Vikingler tarafından da aranmıştır. Bu da Letonya ve Kara Deniz arasındaki Kehribar Yolu'nun gelişmesini sağlamıştır. Diğer taraftan Letonlar kendi Baltık Denizlerini sıklıkla Amber Denizi (Dzintarjūra)  olarak adlandırır ve amberi en değerli kültürel sembollerinden biri olarak kabul ederler. Diğer değerli ve yarı-değerli taşların aksine Baltık amberi (süksinit) fosilleşmiş organik çamsakızından meydana gelir. Geleneksel olarak tılsım, pandantif, broş, düğme, kolye ve süs takılarının karmaşık parçalarını yapmada kullanılmıştır. Vücut ısısını emmesi ve süksinik asidin varlığı amberin Letonlar tarafından tıbbi malzeme yapımında kullanılmasını da sağlamıştır. 2007'de bir Leton bilim adamı, gelişmiş tıbbi uygulamalarda kullanılmak üzere amberden ileri teknoloji dişli ve kumaş yapımını keşfetmiştir. Bu da moda endüstrisini Baltık Denizinin bu eski doğal kaynağının yeni dekoratif kullanımlarını keşfetmeye yöneltmiştir.



Kader Nehri – Daugava

Daugava Nehri yalnızca Letonya'nın en büyük nehri değil, aynı zamanda tarihi olarak en önemli nehridir. 375 km uzunluğundaki bu nehir Letonya'nın kalbi ve Riga'nın merkezi boyunca akar ve sağ kıyıda Vidzeme ve Latgale kültürel bölgelerini, sol tarafta da Kurzeme ve Zemgale arasında sınır görevi görür. Şairler tarafından ‘Kader Nehri" adıyla ünü yayılan nehir ilk defa Kehribar Yolu'nun, Baltık Denizi'nin ve Karadeniz'in etrafındaki toprakları birbirine bağlayan büyük ticaret rotasının ilk ayağı olarak Vikingler tarafından kullanılmıştır. Önemli bir taşıma yolu olarak stratejik önemine ek olarak Daugava Letonya sakinleri için temel bir geçim kaynağıydı. Son zamanlarda Letonya'nın hidroelektrik güç istasyonları bölgesi ve önemli bir enerji kaynağı haline gelmiştir. Nehrin Letonya tarihindeki can alıcı rolü onu şarkıların, şiirlerin ve hikâyelerin kıymetli konusu yapmıştır.



Bağımsızlık Simgesi - Özgürlük Anıtı

Letonya'nın "Özgürlük Anıtı" veya Brīvības piemineklis,1935'te ülkenin başkenti olan Riga'da tamamlanmıştır ve Letonya'nın bağımsızlığı ve milliyetinin en önemli sembolüdür. Kārlis Zāle tarafından tasarlanan ve bütünüyle halkın bağışlarıyla inşa edilen anıt, 1980'lerin sonlarında kitlesel bağımsızlık öncesi gösteriler için toplanma noktası olarak Sovyet işgalinin yarım yüzyılı boyunca ayakta kalmayı başarmıştır. Anıtın tabanındaki yontu rölyefler Letonya'nın tarihindeki önemli anları betimler; en üstteki kadın Letonya'nın bağımsızlığını ve egemenliğini simgeler. Yukarıda tuttuğu üç yıldız Letonya'nın üç tarihi bölgesini sembolize eder. Tabandaki açıklama (Tēvzemei un brīvībai)  "Anavatan ve Özgürlük İçin" manasına gelir. Bayram ve resmi ziyaretlerde tabanına Letonya için canını feda eden tüm insanları onurlandırmak adına çiçek bırakılır.



'Jāņi' - En Büyük Leton Ulusal Bayramı

Letonya'da yaz gündönümünün kutlanması en eski ve en sevilen geleneksel bayramdır. İki gün boyunca devam eden eski uzun pagan yaz ortası festivali 23 Haziran'da yani Līgo gününde başlar ve 24 Haziran'da yani ‘Jāņi' gününde sonlanır. Çoğu Leton gece boyu kutlamalara katılmak için aile ve arkadaşlarıyla kırlarda bir araya gelmek üzere oturduklarını yerlerden ayrılır. Büyük ateşler yakılır, özel yemekler ve biralar hazırlanır, gece yarısı güneşinin doğuşu ve batışını kutlamak için geleneksel yaz ortası şarkıları söylenir ve dans edilir. Letonya'da bu zamanda doğa en güzel dönemindedir; sulu kır çiçekleri, çimler, huş dalları ve meşe yaprakları evleri, hayvanları ve kutlayanların kendilerini neşeyle süslemek için kullanılır.



Kaynak: Letonya Enstitüsü

Etiketler: , , , , , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder